بیانات جناب آقای دکترعبدالملکی دبیر شورای عالی مناطق آزاد در نشست مشترک با اعضای انجمن سرمایه گذاران و کارآفرینان کیش
ما یک مشکل اساسی داریم آن هم موضوع به چالش کشیده شدن تئوری مناطق آزاد در کشور ماست. سال 72 که مناطق آزاد شکل گرفت یک قانون نوشته شد ، این قانون درست است، ولیکن متاسفانه در طول این سی سال مرتب به این قانون تعرض شده است . بررسی کردیم حدود 180 قانون در تضاد با قانون مادر در مجلس تصویب شده است و متناسب با آنها مصوباتی هم هیئت وزیران در تعارض با مناطق آزاد گذرانده است . منهای همه اینها، هیئت وزیران هم در طی این سی سال دائماً مصوبه گذرانده که اینکار را محدودتر هم نموده ، حالا چرا این اتفاق افتاده بماند پیشینه مفصلی دارد . دوستان در مجلس می خواستند بندی را مصوب کنند که الحمد... نشده و آن اینکه فقط صادرکنندگان می توانند معافیت مالیاتی بگیرند ، بقیه معافیت مالیاتی نداشته باشند. این یعنی رسماً تعطیلی کامل مناطق آزاد. یکی از نمایندگان گفته چرا مناطق آزاد ایران مانند منطقه آزاد جبل علی نمی شود؟ برای اینکه قانونی که آنجا گذاشته شده بلند مدت است و باعث آبادانی می شود . ما هر 6 ماه یکبار مدیر عوض می کنیم و هرسال یکبار هم قانون را به چالش می بریم . این صحبتی بود که با دوستان مجلس داشتیم .
کاری که درحال حاضر می کنیم شامل چند مقوله است؛ اول اینکه مسائل را ریز کردیم در حوزه های مربوط به مناطق آزاد مانند حوزه صادرات ، حوزه گمرک ، حوزه بازاریابی . 28 تا کارگروه دائم کار می کنند در حوزه مناطق، مسائل جدیدی هم که می آید را اضافه می کنیم. دومین کاری هم که می کنیم دائم درحال مذاکره هستیم، معاونان را می بینیم ، مجلس می رویم ، قوه قضائیه می رویم یکایک با خواهش و تمنا موارد را حل می کنیم حتی شده موردی ، مثلا سرمایه گذاری بوده که مشکل داشته بعنوان مثال در منطقه آزاد ارس یا فلان منطقه آزاد ،از آقای رئیسی خواهش کردیم همانجا در جلسه ای که داریم حلش کنند، یعنی حتی موردی تا مسائل کلان.
سومین کاری که انجام میدهیم و کار سختی است از بین بردن تصور غلط است. متاسفانه تصور غلطی از آن هست. یکی از معاونین رئیس جمهور که در تمام جلسات هم هست و در شورا هم حضور دارد و تمام نوشته هائی که از دولت در می آید و اسمش مصوبه است و ایشان صریحاً می گوید که من با مناطق آزاد مخالفم و مصوبات دولت هم از زیر دست وی رد می شود قطعاً کمک هم نمی کند . ما تلاش می کنیم نگاه وی را عوض کنیم. درواقع تلاش می کنیم تا جو را عوض کنیم. ما قبول داریم که خود شما می توانید سرمایه هائی را در این راه بیاورید و باید اینکار را تشویق کرد. اگر شما دوست و سرمایه گذارانی را که می شناسید بیاورید ، داخلی و خارجی ، این حاج آقا که آمریکا بودند حتماً 50 تا سرمایه گذار شرقی و غربی می شناسند . با کمک هم باید کاری کنیم که سیستم آباد شود. اما ما یک برنامه ای را شروع کردیم گفتیم درحال جذب سرمایه گذار هستیم و برای اینکار نمایشگاه می گذاریم ، ایونت می گذاریم ، سخنرانی و مصاحبه می کنیم . این آقایان بخش اعظم اطلاعاتشان را از رسانه ها می گیرند دارند و کم کم متوجه می شوند که در مناطق آزاد سرمایه گذاری هم انجام می شود. بله معلوم است که سرمایه گذاری می کنیم ، نمایشگاه که می گذاریم برخی نماینده ها درحال تغییر موضع هستند و اعلام می کنند که باید کمکشان کنیم گویا در این مناطق کارهائی درحال انجام است . درواقع ما کار جدیدی نمی کنیم بلکه همان کار را از طریق تبلیغ و رسانه انجام می دهیم.
حرف آخر ؛ گفتند دست مدیران عامل را باز بگذارید ، ما در دبیرخانه هیچ اختیاری نداریم ، هیچ چیز دست ما نیست، اینکه من تعیین کنم ، معاونین تعیین کنند کارگروه ما تعیین کند مطلقاً اینطور نیست هر چه هست دراختیار مناطق است . مناطق را قواعد بالادست محدود کرده ولی اینکه ما در دبیرخانه گفته باشیم آقای دکتر سرهنگی باید فلان طرح را قبل از اینکه هیئت مدیره تصویب کند برای ما بفرست تا آنرا مطالعه و نظر دهیم مطلقاً اینگونه نیست حتی یک مورد، اگر موردی بود حاج آقا شما خبر بدهید اصلاً نداریم . ممکن است کارشناسان بخواهند بپیچانند ، بگویند تهران می گوید نه ، ولی شما بدانید همه دراختیار مناطق خودشون است . کی محدودشان کرده ؟ قوانین محدودشان کرده که داریم با قوانین می جنگیم . ما داریم کار انجام می دهیم. یکسری دستورالعملها شورای عالی تصویب کرده و ابلاغ شده اینها مال ما نیست. ما دبیریم در شورای عالی ،سازمان برنامه آنجاست، محیط زیست هست بانک مرکزی هست، وزارت صمت هست ، 9 وزیر و 2 معاون رئیس جمهور و بنده . اونجا دستورالعملی که از آنجا ابلاغ می شود مصوبه شورای عالی است، این آقایان می دانند ، هر کدام را که فکر می کنید اصلاح لازم دارد بما بگوئید ما می رویم در شورای عالی پیگیر اعضا شده و اصلاحشان می کنیم. اگر دستورالعملی هست که دادند بعضاً ما هم پیگیری کردیم اما اینکه فکر کنید اختیاری دست ماست یعنی دبیرخانه دارد و مناطق ندارند ، مطلقاً اینطور نیست. مناطق براساس اساسنامه شان و مصوبه هیئت مدیره و قوانین کشور موظفند کارشان را انجام دهند.
درمورد کیش مسائل انباشت شده ، مدت مدیدی است شما در جریان هستید کیش مدیرعامل نداشته ، دو سه دوره سرپرست داشته که می گویند اجازه امضا نداشته در دوره سرپرستی و واقعا هم نمی توانستند و خود ما هم گرفتار آن بوده ایم.
آقای سرهنگی یک فرد جهادی ، کاری ، باتجربه است کار اقتصادی انجام داده مدیر بوده 40 سال سن دارد ولی تحصیلات عالیه دارد ، استاد دانشگاه شریف هست معاون وزیر بوده ، بسیار انگیزه دارد. شب و روز ندارد. کم کم به امور مسلط می شود و مسائل رفته رفته حل می شود . ما هم در دبیرخانه از وی حمایت می کنیم و کمکشان می کنیم. شما هم کمک کنید ، دائم درارتباط باشید. همه باید همت کنیم مسائل رفته رفته حل شود . ما هم با قوانین می جنگیم و هم با حواشی آن . شما کمکی که می توانید انجام دهید رسانه ای کردن این فعالیتهاست. خبرهای مربوط به فعالیت اقتصادی ، تولید و سرمایه گذاری را که در مناطق آزاد انجام می شود را انتشار دهید در رسانه ها و خبر آن را به اطلاع همه برسانید تا آقایان بفهمند در مناطق آزاد هم فعالیت انجام می شود و باید کمکشان کرد. اینکه بگویند مناطق آزاد قطب واردات شده غلط است. کدام واردات ، جلوی ورود هرگونه کالا را بسته اند و ما نمی توانیم هیچ چیزی وارد کنیم . باید در جهت اصلاح این طرز فکر کمک کنید . کمی هم صبور باشید.